Sognesalen er lukket – en epoke er slut

Sognesalen er lukket – en epoke er slut

En epoke er slut – en æra er forbi

Viborg kommune har i sin visdom besluttet, at Lokalhistorisk Arkiv skal flytte fra plejehjemmets kælder til Sognesalen (som vel forhåbentlig snart bliver erstattet af mere tidssvarende faciliteter i forbindelse med hallen)

Sognesalen (det der med ’kulturcenter’ slog aldrig rigtig igennem) er ikke mere det samlende punkt i de lokale fødselsdage, bryllupper og konfirmationer, ungdomsfester, teater- og dilletant-forestillinger,  bankospil – eller skolefester.

Ej mere skal scenetæppet (som lærer Ejvind Hansen malede i 1957 – med Møldrup skole som motiv) gå op som optakt til skolekomedien, hvor så mange af egnens håbefulde børn og unge har udfoldet deres talenter på scenen.

Ej heller skal de små skoleklassers højtidsstemte poder, med udklædning og sminke, stå badet i scenens lys – og blitzlyset fra forældre og bedsteforældre – mens de med lidt bævende stemme fremførte klassens bidrag til skolefesten.

De ældre af os vil huske Brødrene Hansens orkester fra Stoholm, der spillede op til den fælles indmarch under inspektør Klausens myndige ledelse, og derefter spillede til dans for de ældre elever, som måske dristede sig til at holde lidt tæt om den udvalgte … tæt fulgt og begrænset i udfoldelsen af forældrenes nysgerrige blikke.

Der har været store øjeblikke i historien: fra Henry From (legendarisk målmand på fodboldlandsholdet, der vandt sølv ved OL i Rom i 1960) som var her bagefter og vise billeder og fortælle om det berømte tyggegummi, til Poul Krebs Johnny Madsen og Allan Olsen , landskendte koncertnavne, som Tostrup Landsbyforening skaffede til egnen.

Hvordan man end vil dreje det, så er det et stykke lokal kulturhistorie, der nu er afsluttet – og bliver til lokalhistorie.